Peti már mindent tud az elektromos fűtési rendszerekről!

Alapvetően a pendrive-ok és külső winchesterek, és a tárhely maximalizálás a specialitása, de úgy tűnik, már elektromos fűtés témában is szakértő lett.

Egy lapos péntek délelőtt ültünk az üzletben, éppen egy kis pangás volt, így mindenki a másodállásával foglalkozott: Laci leegyeztetett két időpontot tetoválásra, nekem van egy kisebb lakásfestésem, Peti pedig? Peti valami honlapot böngészett nagy lelkesen az elektromos fűtésről. Valahogy sejtettem, hogy ez nem az ő asztalos szakmájához tartozik, így rákérdeztem, mi történik.

Ő pedig belekezdett. Hogy belefáradtak a fatüzelésű kazánnal járó nehézségekbe, de mivel a hegyoldalba, ahol laknak, vezetékesen nem lehet felvezetni a gázt, tartályt pedig nem akarnának, így az elektromos fűtési rendszerekről próbál tájékozódni.

Mivel a burkolatnak a házban semmi baja, szép, masszív, jó minőségű, szeretik, ezért nem szívesen nem szedné fel egy padlófűtés miatt, arra pedig nem tudják telepíteni a fűtőszőnyegeket, mert akkor már túl magas lenne a padló. Bólogattam, valóban nem könnyű a téma. Itt jött a csavar, erről eddig én sem tudtam: lehet elektromosan fűteni a mennyezetet is.

Zavartan pislogtam. Mennyezetfűtés? Mire jó az? Hogyan melegíti fel szobát, ha egyszer a meleg levegő felfelé száll?

Peti elmesélte, hogy először neki is ilyen aggályai voltak, de aztán utána olvasott a témának, és kiderült a dolog kulcsa a sugárzó hő. Hogy ezek a modern rendszerek már nem úgy működnek, mint a hagyományos radiátorok, nem a levegőt melegítik fel, hanem az embert – akár a Nap sugarai. Így nem fontos, hogy a levegő hova száll és miért, mert a fűtés közvetlenül minket melegít, nem pedig a minket körülvevő közeget.

És a nagy belmagasság? Nem lesz probléma? Tűnődtem, mert tudtam, Petiéknél süllyesztett nappali van, és igazából majdnem az egész kis ház egy légtér. Peti felvilágosított, hogy akár ipari épületek fűtésére is alkalmasak már az elektromos fűtési rendszerek, többek között a sugárzó hő miatt.

Na és milyen a villanyszámla, ilyen fűtéssel?

Nos, ez jó kérdés volt, Petiék is erősen gondolkodnak rajta, hogy napelemeket is szereltetnek a tetőre, így valóban gazdaságos lesz a beruházás. De már alapból ezek a rendszerek sokkal hatékonyabbak, energiatakarékosabbak és környezetbarátabbak a hagyományos radiátoros rendszernél, és kevesebb hő is szökik el a falakon, ablakokon keresztül. És alacsonyabb hőmérsékleten is működnek, 30 fokon, és ezt a határt gyorsan el is érik.

elektromos fűtési rendszerek

Hallgattam Peti lelkes beszámolóját, kiselőadását, és lassan kifogytam a kérdésekből. Egyre inkább csak az járt a fejemben, hogy a csudába is, miért melózok két helyen, ha nem azért, hogy ilyeneket megengedhessek magamnak, megadhassak a családomnak? Nálunk akár a meglévő járólapra is lehetne telepíteni a rendszert, mert magas a küszöb, és hogy imádnák a gyerekek a meleg padlót a talpuk alatt… Peti látta, hogy nagy hatást gyakorolt rám, szó nélkül átküldte a linket. „Jövő héten jönnek hozzánk felmérni a terepet, majd elmesélem, hogyan zajlott.”