Mindig kell tárhely, abroncsaink adatainak

Sok cégvezetőben és alkalmazottban felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg annyira nagy szükségünk van-e a digitalizációra. Sokan mind a mai napig a papírra esküsznek, és vagy nem akarjak, vagy nem tudják megtanulni a modern technológiák által nyújtott lehetőségeket. Valójában azonban nagyon sok előnye van az ilyesfajta fejlesztéseknek. A digitális tárhely egyik legnagyobb előnye a papíralapúval szemben, hogy gyakorlatilag több helyről is hozzáférünk az adatokhoz egyszerre. Elsőre ez kifejezetten apróságnak tűnhet, de elhihetitek, egyáltalán nem az.

Egy buszos cégnél dolgozom jelenleg ahol a főnököm szintén az a típus, aki nem igazán látja a digitális technológiák előnyeit. Számára a papír és a toll a legmegfelelőbb eszközök az információk rögzítésére, majd tárolására. Én ezzel szemben igyekszem rávenni, hogy a legfontosabb, leg gyakrabban használt adatainkat a virtuális térben is őrizzük meg, a könnyebb felhasználhatóság végett. Ennek köszönhetően sikerült rávennem, hogy készítsünk egy listát, az össze járművünk adatairól, felszereltségéről, többek között az abroncsok méreteiről, használtságáról és hasonlókról.

Később kiderült, hogy rengeteg pluszmunkától kíméltem meg magamat ennek köszönhetően. Az új rendszer ugyanis segített ellenőrizni, hogy melyik járművön milyen gumik vannak használatban, melyik szorul cserére, és ha venni kellett újakat, akkor is pár gombnyomással meg tudtam nézni, hogy mik a rendelendő gumi pontos paraméterei.

Szakmámból kifolyólag pontosan tudom, hogy mennyire fontos figyelni az abroncsok állapotára. Egyáltalán nem mindegy, hogy az adott évszaknak megfelelő kollekcióval van-e felszerelve autónk. Érdekes módon az emberek ezt a kérdést hajlandóak ellustulni. Sokak autóján veszem észre, hogy még most, augusztus elején is téli gumit használnak.

Ez azonban igencsak veszélyes döntés. Nem csak a nyári gumik veszélyesek télen, de fordítva is így van. A téli abroncsok összetétele teljesen más, hűvösebb aszfalthoz készül. Ennek következtében a nyári hőségben nagyon hamar meglágyulnak ezek a gumik, ami miatt ugyan eleinte nőni fog a tapadásuk, ám borzasztóan gyorsan el is kopnak. Miután ez megtörtént már száraz időben, sima úton sem lesznek képesek megfelelni az elvárásoknak. Ennek köszönhetően jóval megnövekedik a féktávolság, és a kanyaroknál is észre lehet venni, hogy a megszokottnál jobban le kell csökkenteni a tempót. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy milyen veszélyeket rejt magában egy ilyen elkopott gumi, esős időben. Ráadásul a nyár kifejezetten arról szól, hogy pillanatok alatt jön egy nagy zuhé, ami tart fél órát, és utána ki is süt a nap. Viszont ilyenkor hirtelen nagy mennyiségű csapadék hull alá, ami komoly gondot okozhat, ha az abroncsok vízelvezető barázdái nem elég mélyek. Ilyenkor nagyon könnyen megúszhat az autó, ami miatt irányíthatatlanná válik. Elég, ha csak egy pár tizedmásodpercre veszítjük el a kontrollt, máris könnyen bajba kerülhetünk.

Sokan persze úgy gondolják, hogy elég jó sofőrök ahhoz, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe. Ugyan akkor arra is gondolni kell, hogy más nem biztos, hogy ennyire tapasztalt. Sajnos az elhasználódott gumik akkor is problémát okoznak, ha valaki más hibázik, és nekünk ”csak” hirtelen meg kellene állnunk. A megnövekedett féktávolság miatt jó esélyünk van rá, hogy ez nem fog időben összejönni, míg a rendesen karbantartott abroncsokkal, lehet, hogy sikerült volna. Ilyenkor egy-két méter is különbséget jelenthet. Ráadásul, ha rendesen karban vannak tartva a gumik, akkor nem is kell olyan sűrűn újakat vennünk. És lecserélni sem túl nagy munka, elvégre is évente kétszer kell foglalkoznunk velük.

Egy fentebb említett adatbázis nagyban megkönnyítheti a dolgát a hétköznapi embereknek is, hiszen egy ilyen helyen minden olyan fontos információt tárulhatunk, amiről nem szeretnénk, hogy elvesszen. Például azt is, hogy mikor kell lecserélnünk a kerekeket, illetve, hogy pontosan milyen abroncsokra is lesz szükségünk, ha újítani szeretnénk a készletet.

Az adatok könnyű elérhetőség így nem csak abban segíthet, hogy ne feledkezzünk meg kötelességünkről, de számtalan olyan információval is rendelkezni fogunk, ami nélkül igencsak nehézkesen tudnánk elvégezni a dolgunkat. Ráadásul minden elfér a telefonunkról elérhető digitális térbe, így rengeteg papírt és táskát sem kell magunkkal cipelni mindenhová. Gondoljunk csak bel, lehet, hogy egy nap azért sikerül megúsznunk egy balesetet, mert az új adatbázisunk figyelmeztet rá, hogy cseréljünk kereket, amit meg is teszünk és így pont sikerül megállnunk mielőtt baj történne. Egy jó adatbázis így akár életet is menthet, de a jó abroncs mindenképp.