Mikor a napelem cellákról beszélgetünk…

Úgy döntöttem, hogy kiképzem magam hobby informatikusnak. Aki ismer, az tudja, hogy mennyire vicces kijelentés ez, tekintve, hogy pár héttel ez előtt még körülbelül annyi fogalmam volt az informatikáról, hogy hol kell bekapcsolni egy számítógépet, melyik a monitor, az egér meg a billentyű és hogy hogy kell belépni a közösségi oldalakra. Azóta elképesztő mértékben fejlődtem. És nagyon büszke is vagyok magamra emiatt. Elég nagy motivációm van arra, hogy ebben a témában műveljem magam. Igaz, egy kicsit lányos a dolog, de szerintem érthető. Ugyan is van egy gyerekkori szerelmem, és szeretném őt meghódítani. Egészen gyerekkorom óta dolgozom ezen a projekten és most azt hiszem, közelebb vagyok a célomhoz, mint valaha. Az volt eddig a stratégiám, hogy mindig, mikor valami elkezdte érdekelni, abból kiműveltem magam, és így mindig volt közös témánk, amiről tudtunk beszélgetni. Ma például felhívtam, és elújságoltam neki, hogy milyen új informatikai ismereteim vannak. Ő egy tárhely szolgáltató cégnél dolgozik, és nagyon szereti, amit csinál, így szeret erről témázni a barátaival. Így, hogy most már egyáltalán tudom mi az a tárhely, tudtunk beszélgetni róla egy órát telefonon. Szerencsére olyan típus, hogy ha belemerül, akkor reggelig tudja mondani a véleményét a különböző témákról, én meg persze imádom hallgatni.

A leghosszabb beszélgetésünk egyszer 7 és fél órán át tartott. Akkor éppen arra volt rágyógyulva, hogy felújította a házat, amit a nagyijától örökölt és szerette volna mindenből a legkorszerűbb megoldásokat kiválasztani. Nagy fejtörést okozott neki a csempe kiválasztása, a falak színe és a bútorok is, de a legnehezebb feladat a napelem rendszer kiválasztása volt a tetőre. Órákig mesélte, hogy melyik cégnél milyen ajánlatot kapott, hogy mik a legújabb fejlesztések és még abba is beleásta magát, hogy mi a különbség napelem cella és napelem cella között. Én bevallom, akkor, mikor ez a hosszú beszélgetés lezajlott, még fogalmam sem volt róla, hogy miről beszél, csak hallgattam, mert szeretem hallgatni a hangját. Aztán mikor letettük, már bele is fogtam, és utánanéztem én is a napelemeknek, hogy ha legközelebb szóba jön a téma, tudjak én is hozzászólni. Nagyon sok minden van a napelemekről a neten, de találtam egy oldalt: http://napelemrendszer.info/ ahol minden részletesen le van írva úgy, hogy egy laikus számára is teljen érthető a dolog. Mire ezt az oldalt végigböngésztem, már biztosan tudtam, hogy fogunk tudni legközelebb újra erről beszélgetni, és hogy érdemben hozzá tudok majd szólni én is a témához. Sőt, annyira érdekesnek találtam ezt a rendszert, hogy még én is elgondolkodtam rajta, hogy jó lenne otthonra. Én a testvéreimmel élek együtt, akik nem igazán szűkölködnek anyagi forrásban, így nem annyira zavarja őket, hogy magas a rezsi. Főleg télen a fűtés számla nagyon magas és nekem, aki nem keresek annyira jól, igen csak megterheli a pénztárcámat.

Felvetettem az ötletet, hogy mi lenne, ha elgondolkodnánk a rendszeren, mert nyilván nekik is jól jönne az az extra pénz, amit havonta megspórolnának, de nem igazán fogadták kitörő lelkesedéssel az ötletemet. Persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen el van vetve a projekt, csak azt, hogy még puhítanom kell őket ezzel kapcsolatban. Legkisebb lévén nem igazán szoktak komolyan venni, főleg, ha ilyen nagyszabású tervekkel állok elő, de kellő kitartással azért az esetek többségében elérem, amit meg szeretnék valósítani.

Elmeséltem a szerelmemnek is, hogy mit gondoltam ki a napelemekkel kapcsolatban, ő viszont nagyon is pártolta az ötletemet. Adott egy csomó tanácsot, meg persze én is kérdezgettem és ebből megint kerekedett egy hosszabb beszélgetés. Érzem, hogy ezzel a sok közös témával egyre közelebb kerülünk egymáshoz. Nagyon remélem, hogy ezt ő is így gondolja. Illetve az is bíztató, hogy már egy jó ideje nincs senkije, és én arra gondolok, hogy ez miattam van. Mert már ő is gondolkodik rajta, hogy lehetne köztünk valami, de, még nem mert lépni valamiért. Éjszakánként arról álmodom, hogy a közös otthonunkra tervezgetjük a napelemeket és azon vitatkozunk, milyen típusú napelem cellákat válasszunk. Remélem, hogy nem is olyan elrugaszkodott az elképzelésem, és egyszer a nem is olyan távoli jövőben majd valóra válik az álmom. Addig is, igyekszem még több témában kiművelni magam, hogy sose fogyjanak el a közös témáink. Így jött most az informatika is, és igyekszem minél igényesebben beleásni magam. Kinéztem egy tanfolyamot, amire valószínűleg be fogok iratkozni, és még az sem kizárt, hogy egyszer informatikus lesz belőlem. Ami annyira egyébként nem is lenne rossz, tekintve, hogy ez most Magyarországon egy hiány szakma, és az ebben a szegmensben dolgozók elég szépen keresnek. A végén még kiderül, hogy jó hatással van rám ez a fiú. De addig is, míg nem vagyok az informatika mestere, maradnak témának a napelemek. Fel is hívom mindjárt, mert találtam egy érdekes új cikket a kedvenc napelemes oldalamon, és ezt most azonnal meg is kell vitatnom vele.